Д-р Катюша Иванова за мерките за COVID-19

Д-р Катюша Иванова: Мерките все още не дават очакваните резултати в Европа и България, защото населението неглижира първосигнално ограничаващите мерки

През последните дни получаваме множество въпроси за нивото на опасност при посещение на здравно заведение или медицинска лаборатория в условията на бързо разпространение на COVID-19.
В тази връзка се свързахме със собственици и управители на лаборатории и болници, с които работим от години и ги попитахме за тяхното експертно мнение. Тук ще публикуваме отговорите. Надяваме се с тази информация да сме полезни и да помогнем максимално на всеки, който има притеснение от посещението при лекар или лаборатория.

Отговорите на нашите въпроси от д-р Катюша Иванова – СМДЛ „Микробиолаб“:

1. Работят ли нормално лабораториите в момента?

Лаборатория ”Микробиолаб” и манипулационните й, работят нормално, както преди обявяване на извънредното положение, при установеното работно време.

2. Мога ли да си направя изследвания сега или са забранени?

Извършваме всички изследвания, които сме правили досега.

3. Как се влиза в лабораторията, да си нося ли всички необходими предпазни средства или ще получа на входа?

При посещение на пациент в лабораторията, той трябва да е с необходимите предпазни средства – маска и ръкавици.

4. Мога ли да извикам лаборант на адрес?

Не изпращаме лаборанти на домашно посещение.

5. Какви мерки въвеждате във Вашата лаборатория?

Въведена е екипна работна дейност, като колективът е разделен на две и екипите се редуват, така успяваме да редуцираме контактите на служителите. Въведени са задължителното използване на лични предпазни средства – маски, ръкавици, предпазни очила, за целият престой в лабораторията. Лабораторията се дезинфекцира след всяко посещение на пациент.

6. Допускат ли се пациенти с грипоподобни симптоми?

Да, допускат се. Клиничните симптомите не определят окончателната диагноза. Наличен е грип тип В в страната, освен Сovid19. В набора от нашите изследвания влизат тестове за грип А/В. Ние не сме преустановили изследването им.

7. Какво трябва да знае един пациент преди да тръгне към лабораторията?

Задължително да си сложи маска и да поддържа дистанция поне от 1м от околните. На първо място да пази околните!

8. Какво бихте посъветвали по-възрастните пациенти, които имат нужда от изследвания в момента?

Ако не е спешно да не посещават лабораторията за изследване или да изпратят пробата по човек, който не е така рисков. Ако това не е възможно да спазва изискванията в т.3.

9. Може ли да се направи бърз тест за коронавирус при Вас?

Не, ние не разполагаме с нужното предпазно облекло, което е дефицит в страната. А и колегите от Оперативният щаб препоръчват PCR анализ, защото бързите тестове след вътрешна проверка от тях, дават 20% фалшиво отрицателни резултати. На мнение сме, че след като премине карантината и нещата се поуспокоят бързите тестове ще се въведат като скринингови и лабораториите ще ги използват в своята работа.

10. Съветвате ли хората, които нямат симптоми да си направят лабораторен тест за Covid-19?

Не. Нужна е консултация с лекар преди това и правилно снета анамнеза за история на пътуване и контакти със суспектни или доказано болни.

11. Какви са най-големите Ви опасения относно лабораторията?

Да предпазим лабораторният персонал и техните семейства. Страхуваме се повече от икономическите последствия, ако карантинния период се проточи много дълго.

12. Какви са най-големите Ви опасения относно създалата се ситуация с COVID – 19?

Колко ще продължи епидемичната обстановка? Как ще се отрази на икономиката на България и работата на лабораторията? Има ли неизяснена все още патология? Защо късно се оцени значението на епидемията при положение, че имахме опита на Китай още от декември, 2019 г.? Мерките все още не дават очакваните резултати в Европа и БГ, защото населението неглижира първосигнално ограничаващите мерки, не всеки има и прилага предпазни средства.

13. Какви са най-големите предизвикателства пред лабораторията в тази ситуация?

Набавянето на лични предпазни средства за персонала. Как ще се справим с намаленият брой изследвания от рутинната дейност на лабораторията и намаления брой пациенти? Вълнува ни и отговора на въпроса защо този вирус предизвиква такава общодържавна паника, предвид че месец по-рано имаше грипна епидемия, но хората и медиците я приеха като нещо нормално и сезонно?

14. Имате ли статистика за смъртните случаи при предходните грипни епидемии?

Статистика за смъртни случаи от предходни епидемии нямаме.

15. За какво бихте искали да имате повече време, точно сега?

В момента имаме предостатъчно време, тъй като липсват пациенти и работа. Бихме искали да сме повече време с близките си, от които сме изолирани, поради карантината.

16. Какви технологични решения бихте въвели, ако имахте неограничен ресурс в момента?

Да въведем в диагностиката PCR анализи, да разширим обхвата на лабораторията в изследването на води и храни.